Sociaal ondernemen Gent

Gewoon lekker samenwerken... mag dat ook?

Sociaal ondernemen, inclusie, social impact maken, inclusiviteit en diversiteit.

Sinds ik het avontuur ben aangegaan om een sociale bakkerij op te richten word ik om de oren geslagen met deze mooie gewichtige termen. Klinkt leuk natuurlijk maar soms is het ook erg verwarrend.

het lijkt soms bijna een mantra te worden

Als ondernemer wil je natuurlijk gewoon een bedrijf van de grond krijgen. Daar ben je ondernemer voor toch? Maar als je daarnaast ook nog eens iets meer wil bereiken dan alleen maar omzet genereren, dan ontkom je niet aan deze mooie termen. Je raakt als beginnend (sociaal) ondernemer snel gewend aan de woorden. Te snel... het lijkt soms bijna een mantra te worden. Een nieuwe religie...

Maar wat betekent het nu eigenlijk? Betekend het niet gewoon een leuke werkplek creëren waar je goed werk levert en met diverse mensen werkt? Is dit niet in de basis waar het om draait? Lekker samen werken in een leuk bedrijf met mensen die een afspiegeling zijn van de maatschappij of de plaats waar je het bedrijf hebt? Waar het niet alleen draait om financieel gewin?

Begrijp me niet verkeerd. Ik snap dat beestjes een naam moeten hebben, maar gewoon lekker samenwerken... mag dat ook?

Ik denk dat je de meeste impact maakt wanneer je als bedrijf gewoon midden in de samenleving staat

Voor mij zorgen al die mooie woorden vaak voor verwarring. Ik ben een simpele man. Ik wil een bakkerij starten en mensen aan het werk helpen...punt.

En of mensen dat dan social impact, inclusief ondernemen of een andere naam willen geven dat maakt voor mij niet uit. Ik denk dat je de meeste impact maakt wanneer je als bedrijf gewoon midden in de samenleving staat op de plek waar je op dat moment bent. Dat je deel bent van het geheel.

Kijk naar de wijk, kijk naar de stad. Observeer en leer... Je ziet de noden vanzelf. Open je deur en heet welkom.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen als (sociaal) ondernemer op dit gebied. Raak je ook wel eens verdwaalt in allerlei sociale termen? Wat is jouw favoriete term en hoe zou je die anders omschrijven?

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.